Iedere ochtend als ik de deur uit ga, kom ik langs de laurier.
Na de plant, vanaf kleine stek, in Ruinerwold iedere winter weer naar binnen gesjouwd te hebben, had ik er in mijn nieuwe huis geen moed meer toe.
Het was een niet meer te sjouwen pot.
Nu staat de laurier buiten, tegen de schuur en leeft nog. En staat nu in bloei!
Oorspronkelijk komt de laurier uit het Oostelijk Middellandse Zeegebied.
Het is een grote struik tot kleine boom.
Hier in Nederland loopt de laurier buiten het risico te bevriezen bij strenge vorst.
LAURIER Laurus nobilis
Plantenfamilie Lauraceae, een familie waar ik geen beeld van had.
De laurier blijkt 2 à 3000 familieleden te hebben m.n. in de tropen. Tot mijn verrassing behoren kaneel en avocado tot de familie, zo leer je nog wat, leuk.
Hier “op het erf” vind je de laurier in de tunnel. Afgelopen najaar is de laurier flink gesnoeid, hij dreigde “door het dak” te gaan. We hebben het blad op olijfolie gezet en laten trekken. We hebben nu een beetje laurierolie als proef.
De olie heeft het “aromatisch bittere”, wat de laurier kenmerkt. Ik vind het lekker.
Laurier wordt veel gebruikt in soepen en stoofpotten.
Op onze Grootmoe’s Stoofkruiden vind/ doe je een paar laurierblaadjes.
In de strooibusjes pit en gehakt, lam, rund en viskruiden zit ook laurier, gemalen.
Avond T. bevat een beetje laurier. In de oorspronkelijke receptuur zat boldo, een nauw aan laurier verwante plant. De boldo was niet meer biologisch te verkrijgen, daarom zit er nu laurier in de thee.
Het licht bittere van de laurier helpt bij de vertering van voeding.
Laurier vind je ook terug in drop en zeep.
Voor drop worden in Italië de laurierbladeren gebruikt.
De laurier werkt antiseptisch, een drop goed voor de keel.
In het geval van de zeep wordt de olie van de laurierbessen toegevoegd aan olijfoliezeep. Zeep speciaal voor de gevoelige of geïnfecteerde huid.
Paulien Kylstra