• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
Het Blauwe Huis

Het Blauwe Huis

Kruiden die je leven verrijken!

  • FAQ
  • Contact
  • Verkooppunten
  • Klantenservice
  • 0522 – 48 18 27
  • Home
  • Obligaties
  • Geschiedenis
    • l’Herbier du Diois
  • Biodynamisch
    • Landbouw
  • Over ons
    • Missie
    • Stichting Het Blauwe Huis
  • Assortiment
    • Kruidenthee
    • Keukenkruiden
    • Verzorgende olie
  • Verkoop
  • Open dag
    • Open dag 2020
  • Blog
  • Kwekerij
Home / Lavas en Venkel

Lavas en Venkel

14 april 2020

Afgelopen week zijn er lavas en venkel plantjes binnengekomen, die voor ons opgekweekt zijn. Zelf hebben we geen verwarmde kas. Door bij Jongerius biologisch plantgoed te kopen hebben de planten een snellere start en een langer seizoen. Met de plantmachine kunnen we ze gemakkelijk in rijen uitplanten.

LAVAS       Levisticum officinale
VENKEL    Foeniculum vulgare

Beiden behoren tot de Schermbloemenfamilie, de Apiaceae.


De planten van deze familie hebben hun bloeiwijze in een scherm;
vanuit één punt gaan veel bloemstelen omhoog en aan het eind van die bloemstelen splitst de bloeiwijze zich nog een keer op en daarop komt een klein bloempje. Veel kleine bloemetjes vormen samen een groot scherm, lijkend op één grote bloem.

We mogen blij zijn met deze plantenfamilie.

Het hele jaar rond kunnen we ons eten kruiden met heel veel zaadjes, die in die schermen rijpen. Koriander, karwij, komijn, dille, anijs zijn naast venkel de bekendste.
Het zijn niet alleen de zaden die gegeten worden. Van peterselie, selderij, kervel, koriander, dille, venkel en lavas wordt het blad gebruikt.
Bij ons is ook de wortel van de lavas een belangrijk product.
De meeste schermbloemigen kun je van top tot teen eten, maar pas op er zijn een paar gemeen giftige broeders bij.

Zowel lavas als venkel komen van oorsprong uit Zuid Europa, het Middellandse Zeegebied, maar ze doen het hier goed. Lavas is een vaste plant, dat wil zeggen dat hij in de winter ondergronds gaat, in het voorjaar weer uitloopt, blad, ( scherm- )bloem en zaden maakt.

Op Het Blauwe Huis wordt lavas voor het blad en de wortel geteeld. Na een of twee jaar worden de planten in het najaar gerooid voor de wortel. Alle kracht en smaak die de plant in het seizoen verzameld zit dan in de wortel.

In het Pit mengsel en in de kerrie van Het Blauwe Huis is lavaswortel een belangrijk ingrediënt.

Venkel is meerjarig, maar sneuvelt ’s winters wel door nattigheid en vorst. Wij telen de venkel voor het blad, de fijne, bijna draadvormige blaadjes. Er zijn verschillende rassen venkel; speciaal voor de teelt van de zaden, de bekende knolvenkel of het venkelloof. Onze teelt is voor het loof / blad.

We gebruiken het venkelloof in onze gemengde theeën, mooi helder groen en zacht van smaak.

Paulien Kylstra

 

#Lavas #Venkel #Jongerius #biologisch #kruiden #kruidenthee

Footer

Het Blauwe Huis in het kort

Specialist in het telen, drogen en selecteren van biologische en biodynamische kruiden. Dat is Het Blauwe Huis al sinds 1976. We telen een deel van onze kruiden zelf en wat beter groeit onder de zon, kopen we in bij bevriende biologische en biodynamische bedrijven in het buitenland. We malen en mengen alle kruiden zelf en verpakken ons assortiment met de hand.

Klantenservice

  • FAQ
  • Verkooppunten
  • Privacy verklaring
  • Cookie statement
  • Leveringsvoorwaarden
  • Assortiment en verkoop
  • Licenties

Contact

Het Blauwe Huis
Buitenhuizerweg 19
7961 LX Ruinerwold

Tel. 0522 481827
Mail: [email protected]uwehuiskruiden.nl

Volg Het Blauwe Huis

NL-BIO 01

 

© 2020 · Het Blauwe Huis B.V. · Deze website is ontwikkeld door The Webhouse Webdesign

  • Home
  • Obligaties
  • Geschiedenis
    ▼
    • l’Herbier du Diois
  • Biologisch en Biodynamisch
    ▼
    • Landbouw
  • Over ons
    ▼
    • Missie
    • Stichting Het Blauwe Huis
    • Open dag
  • Assortiment
    ▼
    • Kruidenthee
    • Keukenkruiden
    • Verzorgende olie
  • Verkoop
  • FAQ
  • Verkooppunten
  • Klantenservice
  • Contact
  • Open dag
    ▼
    • Open dag 2020
  • Blog
  • Kwekerij
Weij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan wij er vanuit dat u hiermee instemt.Cookies accepterenPrivacy policy