Afgelopen week zijn er lavas en venkel plantjes binnengekomen, die voor ons opgekweekt zijn. Zelf hebben we geen verwarmde kas. Door bij Jongerius biologisch plantgoed te kopen hebben de planten een snellere start en een langer seizoen. Met de plantmachine kunnen we ze gemakkelijk in rijen uitplanten.
LAVAS Levisticum officinale
VENKEL Foeniculum vulgare
Beiden behoren tot de Schermbloemenfamilie, de Apiaceae.
De planten van deze familie hebben hun bloeiwijze in een scherm;
vanuit één punt gaan veel bloemstelen omhoog en aan het eind van die bloemstelen splitst de bloeiwijze zich nog een keer op en daarop komt een klein bloempje. Veel kleine bloemetjes vormen samen een groot scherm, lijkend op één grote bloem.
We mogen blij zijn met deze plantenfamilie.
Het hele jaar rond kunnen we ons eten kruiden met heel veel zaadjes, die in die schermen rijpen. Koriander, karwij, komijn, dille, anijs zijn naast venkel de bekendste.
Het zijn niet alleen de zaden die gegeten worden. Van peterselie, selderij, kervel, koriander, dille, venkel en lavas wordt het blad gebruikt.
Bij ons is ook de wortel van de lavas een belangrijk product.
De meeste schermbloemigen kun je van top tot teen eten, maar pas op er zijn een paar gemeen giftige broeders bij.
Zowel lavas als venkel komen van oorsprong uit Zuid Europa, het Middellandse Zeegebied, maar ze doen het hier goed. Lavas is een vaste plant, dat wil zeggen dat hij in de winter ondergronds gaat, in het voorjaar weer uitloopt, blad, ( scherm- )bloem en zaden maakt.
Op Het Blauwe Huis wordt lavas voor het blad en de wortel geteeld. Na een of twee jaar worden de planten in het najaar gerooid voor de wortel. Alle kracht en smaak die de plant in het seizoen verzameld zit dan in de wortel.
In het Pit mengsel en in de kerrie van Het Blauwe Huis is lavaswortel een belangrijk ingrediënt.
Venkel is meerjarig, maar sneuvelt ’s winters wel door nattigheid en vorst. Wij telen de venkel voor het blad, de fijne, bijna draadvormige blaadjes. Er zijn verschillende rassen venkel; speciaal voor de teelt van de zaden, de bekende knolvenkel of het venkelloof. Onze teelt is voor het loof / blad.
We gebruiken het venkelloof in onze gemengde theeën, mooi helder groen en zacht van smaak.
Paulien Kylstra
#Lavas #Venkel #Jongerius #biologisch #kruiden #kruidenthee