Biodynamisch

Wat is nu het verschil tussen biologisch en biodynamisch? Dat is een vraag die we vaak krijgen.

Beiden voldoen aan de normen voor biologische landbouw. Er wordt geteeld zonder kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. En bij het telen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn.

Biodynamische landbouw heeft extra eisen en een eigen gedachtengoed. Bodemzorg vormt hierin de basis. De structuur en vruchtbaarheid van de bodem worden verbeterd met dierlijke mest, compost, groenbemesting, vruchtwisseling en speciale preparaten. Dit zorgt voor gezonde grond en een rijk bodemleven. In de winkel kun je biodynamische producten herkennen aan het Demeter-keurmerk.

Een voorbeeld in het verschil in eisen:

Maximale stikstof gift is voor biologische landbouw 170kg/ha en voor Demeter 112kg/ha.

“We verrijken het leven in de lucht en de bodem en dragen bij aan een gezond ecosysteem.”

Eigen teelt

Producten van onze eigen teelt zijn allemaal Biodynamisch en dus Demeter gecertificeerd. Dat zie je niet alleen terug in de zorg voor de bodem, maar bijvoorbeeld ook aan de aandacht die we geven aan de natuur. Gewoon voor de natuur zelf. Niet omdat wij er iets van willen.

Bij een Demeter certificering hoort minimaal 10% van je land ingericht te zijn met natuurelementen. Bij ons ligt dit percentage veel hoger. Op die plekken kan het leven doen wat het wil. Dat hebben we hard nodig in ons druk gecultiveerde Nederland. Zo hebben we een stukje bos, waar uilen huizen, een wilde weide waar enkel een keer per jaar gemaaid wordt om de bodem te verschralen en wilde kruiden de ruimte te geven. Er zijn twee poelen en een drassige zone voor amfibieën. Overal vind je groene bloemen stroken. En waar we de oogst zelf niet meer nodig hebben, laten we deze staan zodat de insecten ook mee kunnen genieten. Deze wederkerigheid is belangrijk voor ons.

“Van tijd tot tijd, vaak net op tijd, herinnert dit land ons eraan even te stoppen met onze productie en gewoon een potje te voetballen. Of te sjoelen. Of samen te tafelen aan de picknicktafels tot de zon onder gaat.”

Onderdeel van onze werkwijze is het gebruik van preparaten. Dit zijn speciale substanties van kruiden, koemest, silicium en water die bereid worden om composthoop, bodem of planten mee te voeden. Doel hiervan is om alle levensprocessen te versterken. Lees hier meer over het biodynamisch gedachtegoed achter het gebruik van preparaten.