Het Blauwe Huis vertelt het verhaal van pioniers. Pioniers die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de duurzame biodynamische landbouw, de kruidenteelt in Nederland en de handel in biologische producten. Deze pioniers gaven ruimte aan vele medewerkers om zich bij Het Blauwe Huis te ontwikkelen én ruimte aan de volgende generatie, om het bedrijf te moderniseren.

Het is 1976 als Trees Boeke in het Drentse Koekange een klein – van binnen en van buiten blauw – huisje betrekt. Haar kinderen gaan een voor een het huis uit en zij volgt haar roeping: het telen van kruiden, op verzoek van antroposofische artsen.

Het is niet voor niets dat die bij haar aankloppen. Zij werkte onder meer in het laboratorium van het Goetheanum voor dr. Haushka, bekend van de natuurzuivere cosmetica. Met de door de jaren heen opgedane kennis en ervaring richt ze ‘Het Blauwe Huis’ op, vernoemd naar de pittoreske locatie die ze huurt. Drie pijlers vormen de basis van haar kruidenkwekerij: aardevriendelijk/biodynamisch, economisch efficiënt en sociaal open, met plek voor de ontwikkeling van mensen.

Het begint met een klein assortiment, maar al snel zet de groei in. Zodoende maakt Trees de overstap naar de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar Het Blauwe Huis tegenwoordig is gevestigd. Ze begint met één hectare land. Al gauw levert ze rechtstreeks aan de eerste natuurvoedingswinkels, aan natuurcosmeticamerk Weleda, restaurants en bloemisten. Samenwerking is het sleutelwoord voor Trees. In nauw overleg met biodynamische telers en afnemers produceert ze naar behoefte en voorkomt ze overschotten

‘Passie voor planten, alternatieve kruidenkunde en biodynamische landbouw’

Via studiegroepjes over onder meer sociale driegeleding (naar de visie van Rudolf Steiner) komt landbouwingenieur in opleiding Jan Kees Luijerink op het pad van Trees. Hun passie voor planten, alternatieve kruidenleer, het begeleiden van jonge mensen en pionieren op het gebied van biodynamische landbouw verbinden hen tot een twee-eenheid. Naast het telen op hun eigen akker in Ruinerwold, zijn ze druk met wildpluk in de directe omgeving en Frankrijk.

Jan Kees is een expert in plantenkwaliteit en combineert zijn westerse kennis met de kennis die hij opdeed bij Zuid-Amerikaanse indianen.

Trees en Jan Kees bouwen Het Blauwe Huis uit tot wat het nu is, vanuit het ideaal van de biodynamische landbouw, het holisme en de sociale driegeleding van Rudolf Steiner. Het Blauwe Huis is één van de eerste Nederlandse kruidenbedrijven die voet op biodynamische bodem zet.

Eind jaren tachtig treden André Dijkgraaf en Margje Timmerman toe tot Het Blauwe Huis. De grond, die zij pachten aan de andere kant van Ruinerwold, komt erbij. Het bedrijf gaat van een naar zes hectare. De taken worden verdeeld: Jan Kees coördineert, Trees is de verbinder die het beste uit de medewerkers haalt en André en Margje bewerken het land. Ze telen voor de drogerij van Het Blauwe Huis en voor de verkoop van verse kruiden. Rucola, koriander, rozemarijn, tijm, peterselie en selderij gaan naar de boerenmarkt in Amsterdam, de eerste en op dat moment enige biologische markt van het land.

Door de decennia heen ontwikkelt Het Blauwe Huis mee met de behoefte van de markt. De keukenkruiden en theemixen vinden hun weg naar steeds meer en trouwe klanten. In 2006 beginnen André en Margje hun eigen bedrijf voor verse kruiden, Belle Marie, en specialiseert Het Blauwe Huis zich in gedroogde kruiden, theekruiden en specerijen.

Na het overlijden van Trees in 1997en het uittreden van André en Margje in 2007, is Jan Kees – bijgestaan door zijn levenspartner Henk – de drijvende kracht achter Het Blauwe Huis. Als Henk in 2013 overlijdt, verliest Het Blauwe Huis een deel van zijn kenmerkende levenslust. Want Henk is niet alleen 21 jaar lang toegewijde boer van Het Blauwe Huis geweest, hij was vooral ook de sociale kracht, waardoor veel jonge mensen zich in combinatie met de landbouwactiviteiten ontwikkelen.

Ondernemer Tijlbert Vink geeft het bedrijf in 2014 een nieuwe impuls, door het over te nemen. Tijlbert is eigenaar van het Franse biologische kruidenbedrijf l’Herbier du Diois, waarmee Het Blauwe Huis al sinds de jaren tachtig nauw samenwerkt. De overname komt voort uit zijn ideaal om het authentieke Nederlandse bedrijf, met al zijn kennis en passie voor kruidenplanten, te behouden voor de toekomst.

Het land groeit in de loop der jaren uit naar tien hectare. In combinatie met mechanisatie worden meer kruiden verbouwd. Samen met wat er elders wordt ingekocht, worden de meest uiteenlopende kruidenmixen en theemengsels gemaakt.

Lees over de toekomst van Het Blauwe Huis