Kaneel CEYLON poeder
Ceylon kaneel in een 250g stazak heeft een milde, zoete en warme smaak. Deze aromatische stokjes worden gebruikt in thee, desserts en stoofgerechten voor een zachte, kruidige diepte. Ook in hartig eten zoals sauzen, marinades of stoofschotels verrijkt kaneel de smaak. Kaneel geeft niet alleen veel smaak, het stimuleert ook de bloedomloop en kan daarom verwarmend werken. Ook ondersteunt dit specerij de spijsvertering en staat bekend om zijn krachtige antioxidanten en inhoudsstoffen die ontstekingsremmende eigenschappen bevatten. En zo kunnen we nog even doorgaan, want de lijst met gezondheid bevorderende eigenschappen van kaneel is lang! Kaneel is afkomstig van de kaneelboom, Cinnamomum. Het is gemaakt van de bast van de bomen. De takken worden geoogst en vervolgens word de bast er in reepjes afgeschraapt en gedroogd. Bij Ceylon kaneel zijn dit heel dunne laagjes, bij Cassia kaneel zijn dit dikkere lagen. Af en toe is er bij kaneelstokjes nog iets van de witgrijze binnenbast (cambium) te zien, dat is geen probleem voor de kwaliteit. Beide soorten zijn geschikt voor allerhande zoete en hartige gerechten. Er zijn onderling wel verschillen te zien, ruiken en proeven. Cinnamomum zeylanicum is oorspronkelijk afkomstig uit Sri Lanka en wordt daarom echte of Ceylon kaneel genoemd. Onze Ceylon kaneel komt van biologische en biodynamische telers in Madagaskar en Sri Lanka. Het heeft een lichtbruine kleur en de smaak is subtiel en warm. Het kan voor allerhande gerechten worden gebruikt. Bij gebruik van grote hoeveelheden en bij langdurig verhitten kan de smaak wat bitter worden. De Ceylon kaneelstokjes bestaan uit meerdere omgekrulde dunne laagjes. Het coumarinegehalte is laag. Cinnamomum aromaticum wordt Cassia kaneel genoemd. Onze Cassia kaneel is afkomstig van een coöperatie op het Indonesische eiland Sumatra, de kaneelbomen staan op de flanken van de vulkaan Mount Kerinci op 800-1500 meter hoogte. Wij nemen direct af van deze sociaal en duurzaam gerichte landbouwcoöperatie en slaan daarmee de tussenhandel over. Cassia kaneel is dieprood tot roodbruin van kleur en heeft een uitgesproken en verwarmende smaak. Een combinatie van scherp, bitter en zoet. De Cassia kaneelstokjes bestaan uit een enkele dikke omgekrulde laag. Het coumarinegehalte is hoger dan van Ceylon kaneel. Over coumarine wordt regelmatig gesproken in de media, dit is een stof die in heel veel planten voorkomt en bijvoorbeeld ook de vanilleachtige geur geeft aan tonkabonen en reukgrassen. Het zijn plantenstoffen die zowel een gunstige en een ongunstige uitwerking kunnen hebben op het lichaam. Zo worden coumarinederivaten in de reguliere geneeskunde toegepast in diverse geneesmiddelen. Met name de uiteindelijk ingenomen dosis en frequentie zijn van belang. Het is verstandig om bij therapeutisch en medicinaal gebruik van kaneel advies van een fysiotherapeut te vragen. Bij normaal keukengebruik van zowel Ceylon als Cassia kaneel zullen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden coumarine niet worden overschreden. Vaak wordt ons gevraagd naar wat het verschil is tussen Ceylon en Cassia kaneel. Ze komen van verschillende kaneelbomen. Ceylon komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, dat vroeger Ceylon heette en wordt ook wel echte kaneel genoemd. Deze schors rolletjes hebben meerdere, dunnere laagjes en zijn opgerold van één kant. Cassia is donkerder, dikker, van twee kanten opgerold en komt voornamelijk uit Indonesië, China en Vietnam. Een belangrijk verschil zit in de smaak. Ceylon is subtieler en zoeter dan Cassia dat relatief iets scherper en bitterder van smaak is.
Seizoen | Winter |
---|---|
enkelvoudig-mengsel | enkelvoudig |
verpakkingsformaat | 251g-1kg |